Indická vegan šošovica s Indiou

počet osôb
6
čas prípravy
50 min. príprava
obtiažnosť
0
druh jedla
Ájurvédská kuchyně
Potrebujeme
500g červenej šošovice
 1/4 cukety
 1 mrkva
 200g cherry rajčín
 400ml kokosového mlieka
 400g lúpaných rajčín v konzerve
 50g rajčinového pretlaku
 1 l zeleninového vývaru
 1 lyžica sójovej omáčky
 2 lyžice korenia India
 5 lyžíc strúhaného kokosu
 soľ, čierne mleté korenie
 olej
 hrsť čerstvého koriandru
 kešu oriešky
 
 ryža
Postup prípravy
1V hrnci rozpáľte 2 lyžice ghí.
2Prepláchnite šošovicu, ktorú ste si predom aspoň na 2 hodiny namočili, a pridajte do hrnca, premiešajte. Potom pridajte šúpané rajčiny, zalejte vývarom, premiešajte a nechajte variť, pokiaľ sa šošovica neuvarí. Podľa potreby dolievajte vriacu vodu.
3Medzitým očistite a nakrájajte zeleninu na mesiačiky, rajčiny na polovice. Na panvici rozpáľte 2 lyžice ghí a zeleninu na ňom spolu s Makovým kari osmažte do mäkka.
4Do šošovice pridajte zvyšok kurkumy, prilejte kokosové mlieko a sójovú omáčku. Všetko premiešajte a podľa chuti dokoreňte a osoľte. Vmiešajte zeleninu, strúhaný kokos a nechajte spolu 2 minúty prebublávať.
5Podávajte s varenou ryžou, posypané natrhaným koriandrom a nasekanými orieškami kešu.
Niektoré recepty od Davídkova koření, ako napríklad tento, obsahujú aj rajčiny, ku ktorý sa v ajurvede viaže isté špecifikum. Rajčiny patria medzi ľuľkovitú zeleninu (rovnako ako napr. baklažán, papriky). Ajurveda týmto plodom zazlieva, že prekyslujú organizmus a vytvárajú v tele nadbytočný oheň. Preto by sme ich mali jesť v obmedzenom množstve a podľa ajurvedy by sa im mali vyhýbať ľudia s revmatologickými ochoreniami či akýmikoľvek problémami s kĺbmi.
A v uvedených receptoch môžete rajčiny vynechať - pridajte viac vody a korenia a stále vytvoríte plnohodnotný chutný pokrm.
