Oslavujeme nový web – darček čaká na teba! Kód NOVYWEB = 12 % zľava na všetko.

Dhal z červenej šošovice s batátmi


počet osôb
4


čas prípravy
45 min. príprava

obtiažnosť
0

druh jedla
Ájurvédská kuchyně

Potrebujeme

200 g namočenej červenej šošovice polená
1 batát
2 rajčiny
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 lyžička strúhaného čerstvého zázvoru
2 lyžica ghí
voda
1 a 1/2 lyžičky soli
1 lyžička horčičného semienka
2 lyžičky korenia Garam Masala
2 lyžičky kurkumy
kokosový jogurt
čerstvý koriander

Postup prípravy

1Približne 2 hodiny pred varením namočte šošovicu. Potom je prepláchnite a dajte si ju bokom.

2V hrnci si rozohrejte ghí. Pridajte horčičné semienka a opekajte, pokiaľ nezačnú praskať. Potom pridajte kurkumu a korenie Garam Masala.

3Premiešajte a až všetko začne voňať, pridajte očistený a nakrájaný batát spolu s prepláchnutou šošovicou. Premiešajte a zalejte cca 1 l teplej vody.

4Zmes premiešajte, priveďte k varu a prikrytú varte za občasného miešania 15 minút. Pokiaľ je potreba, môžete doliať trochu vody, ale nie moc - konzistenciou sa dhal podobá hustej omáčke.

5Rajčiny nakrájajte nadrobno.

6V momente, kedy je šošovica uvarená a batát mäkký pridajte nakrájané rajčiny, čerstvo namleté korenie a dovarte ešte 5 minút.

7Odstavte z ohňa a prípadne dochuťte.

8Dhal podávajte s kokosovým jogurtom a čerstvou vňaťou koriandru.

9Ako prílohu zvoľte ryžu basmati alebo natural, čapátí z pšenice jednozrnnej, potreté cesnakom a posypané čerstvým koriandrom. Výborne sa k pokrmu hodí aj slivkové čatní.