Chorvátsko na vlnách jesene

Chorvátsko na vlnách jesene

Väčšina z nás si Chorvátsko spája s letnou dovolenkou, morom, slnkom, vyvoňanými tavernami a kokteilmi na pláži. Aká je tu ale jeseň?

Naši milí čitatelia,

už asi viete, že je to u nás doma troška medzinárodné :) Povedali sme si, že vás neochudobníme ani o jesenné vydanie, a tak sa vraciame na miesto činu - do Chorvátska- tentokrát ale v inom kabáte.

Jak taká jeseň v Chorvátsku vlastne vyzerá? Dosť podobne, ako u nás v Česku a na Slovensku. Turisti s koncom sezóny pomaly odídu, ochladí sa a miestni, ktorí jazdia v lete do svojich prímorských obydlí, sa pomaly ukladajú na zimný spánok. Namiesto kúpania sa v mori sa chodí do lesa na huby, ale aj na jedlé gaštany, ktoré tam bežne rastú. My sme sa tento rok na jednu takú výpravu na gaštany vydali a aj keď sa to spočiatku nezdalo, nakoniec sme odchádzali s plnými košíkmi. Na pomoc sme totižto mali manželovu sestru s rodinkou - hlavne dve malé lovkyne sa predviedli a ukázali svoj zberačský um!

A čo s nazbieranými gaštanmi? Najčastejšie sa pečú. Je to taká miestna pochúťka, ktorá na jeseň nesmie chýbať. Z trúby sú skvelé, ale ešte lepšie sú z grilu! Až niekedy narazíte na jedlé gaštany, určite túto dobrotu doma vyskúšajte.

No a samozrejme sa taktiež zbiera úroda. Nechýba zber jabĺk, zemiakov alebo napríklad tekvíc. Veľmi obľúbené je tu taktiež vinobranie, kedy sa zídu rodiny, blízki, priatelia a spoločne sa vydajú do vinohradu, aby neprišla nazmar ani jedna gulička hroznového vína a večer sa odvedená práca následne zapije domácou rakijou. Z nazbieraného ovocia a zeleniny sa následne vytvárajú pochúťky, ako sú rôzne pokrmy z tekvíc, kyslej kapusty (nielen zo strúhanej, ale aj v celku) alebo domáci ajvar.

Dušičky sa oslavujú o deň skôr, než u nás, teda už 1. novembra. Tradície sú ale viac menej totožné - ľudia chodia na cintoríny, zdobia kvetmi a vencami miesta posledného odpočinku svojich milovaných a zapaľujú sviečky. Ako je vidieť, naozaj je tento sviatok spojený s mnohými kultúrami a krajinami.

Rovnako tak sa oslavuje sv. Martin, ktorý spadá na 11. november. Pokrstí sa mladé víno a nasledujú veľké slávnosti a ochutnávky.

No a teraz už k jedlu! :) Vybrali sme pre vás niekoľko pokrmov, ktoré sú v Chorvátsku veľmi obľúbené a práve na jeseň sa často pripravujú. Začneme s pekou.

Čo to tá peka vlastne je? Peka je kovová nádoba, zostavená z troch častí - guľatý “plech“, poklop a obruč. V Chorvátsku sa dá zohnať aj vo väčších obchodoch, no najlepšie je nechať si ju vyrobiť od niekoho miestneho. Nielen, že tak podporíte ich tvorbu, ale taktiež budete mať záruku, že máte doma poctivý kus :) Postup, ako pripraviť jedlo v peke, je uvedený v recepte. My sme zvolili bravčové mäso (chorvátsky svinjetina ispod peke), ale často sa robia aj jahňacie alebo teľacie varianty, nemálo dobrá je aj chobotnica z peky. Na túto úpravu jedla môžete naraziť v reštauráciách z rôznych kútov zeme, najtypickejšia ale je pre prímorskú oblasť. Pokiaľ máte na záhrade ohnisko alebo veľký kamenný vonkajší gril, zožeňte si túto vychytávku a uvidíte, že si ju zamilujete.

U mäsa zostaneme a pozrieme sa na ďalšiu pochúťku. Tou je sarma - recept máme od manželovej maminky, ktorá ju urobí vždy absolútne skvelo!

Pod slovom “sarma“ sa skrývajú rolky so zmesou mletého mäsa, ryže a korenia, ktoré sú obalené v listoch kyslej kapusty. Do hrnca je dobré vždy trochu prihodiť kúsok slaninky, jedlo nasaje krásne vôňu. Pripravené rolky sa vrstvia do veľkého hrnca, prekladajú strúhanou kyslou kapustou, dlho sa varia a... za chvíľku sú zjedené :) Ako príloha sa najčastejšie robí zemiaková kaša, niekto zakusuje aj kúsok chleba. A malý tip: Až budete sarmu robiť, nechajte ju 1 – 2 dní odležať, potom chutí najlepšie!

Ako sa hovorí, do tretice všetko najlepšie. Preto prichádza na radu tretí, nemálo dobrý pokrm - džuveč. Tento pôvodom turecký pokrm sa podobá rizotu a v Chorvátsku sa stal takmer tradičným jedlom.

Dnes už existuje veľké množstvo variant tohto jedla, s rôznymi druhmi zeleniny, korenia a mäsa. Jeho pôvodná podoba je ale bezmäsitá. Veľmi dobre však zasýti, môže byť jak hlavným chodom, tak prílohou. Vyskúšajte náš recept alebo si ho ľubovoľne upravte podľa svojich želaní.

No a nebolo by to ono bez sladkej bodky na záver! Využili sme toho, že sme tento rok mali kopu orechov zo záhrady a upiekli sme pre vás šťavnatú baklavu.

Aj v tomto prípade si ľudia recept už rôzne upravujú podľa seba, a tak si každý môže nájsť svoju obľúbenú verziu. Keď chorvátska maminka pečie baklavu, prihodí do vnútra vždy hrsť kyselkavých naložených višní a my sme si ju tak zamilovali. Kyslosť totižto zmierni prílišnú sladkosť a baklava je potom pre naše maškrtné jazýčky absolútne perfektná. Ak máte radi orechové dezerty, potom je pre vás táto baklava tým pravým... orechovým :) Ideálny jesenný zákusok.

Tak dobrú chuť!

A pokiaľ sa v tomto ročnom období ocitnete v Chorvátsku (až to situácia dovolí), naplno si vychutnajte všetky krásy tejto zeme. My sme si tento rok konečne urobili výlet do Zagrebu a bolo to skvelé. Chorvátske hlavné mesto má určite čo ponúknuť, takže návštevu neoľutujete. Lákadlom sú úžasné tržnice, nádherná architektúra, pamiatky, múzeá (nevynechajte Muzej čokolade Zagreb = Múzeum čokolády!) a veľa ďalšieho. No a keď už tam budete, zastavte sa aj na niečo dobré pod zub :)

Vaša Rézi s manželom 

Rézi Šimunović
Rézi Šimunović
Rézi Šimunović

sdílejte:

Vďaka cookies bude pre Vás prezeranie stránok ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s využívaním cookies a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie