Každému z nás sa pri práci v našej firme zmenil nejakým spôsobom život. Väčšine tak, že si varenie bez Davídkova koření už nedokáže predstaviť. Keď sa stane, že prídeme niekam na chatu a uvedomíme si, že sme zabudli naše obľúbené zmesi, je to koniec sveta. Ako by som si zabudla doma kvalitný zelený čaj a muž kávu. Keď prídeme na návštevu a nájdeme tam nejaké nevoňavé korenie zo supermarketu, vytreštíme oči a hneď doplňujeme zásoby. Keď raz ochutnáš Davídkovo koření, už nemôžeš inak. Je to závislosť :-) Tak keď nejaký obchodný partner alebo kamarát chce odporučiť to najlepšie korenie, nikdy sa nedostanem pod 20 kúskov, pretože všetky tak moc milujem :D Ale keby som si musela vybrať tých pár absolútne najdôležitejších, ktoré sú v našej kuchyni must-have, sú to rozhodne tieto.
Moja absolútna láska. Cesnak a k tomu trochu kôpru, čierneho korenia a kurkumy. Vonia z nich každé jedlo tak, ako by ste použili domácu úrodu cesnaku, ale doladí ho ešte ďalším korením. Boli stvorené hlavne na tzatziky, ja si bez nich ale nedokážem predstaviť žiadny šalát, dresing, nátierku, cestoviny... aj keď do pokrmu používam iné korenie, skoro vždy tam musím dát aspoň trochu Gréckych byliniek :-)
Sypem si tieto bylinky na domáci chleba s lučinou a na ne si dávam tuniaka, lososa, rajčiny, čerstvé bylinky, varené vajíčka... Obzvlášť dobre sa vynímajú v tejto lososovej nátierke.
Každá rodina má svoje obľúbené prílohy. U nás to sú jednoznačne tieto cesnakové zemiaky. Nikdo z nás nie je milovník zemiakov, ale v tejto úprave ich milujeme.
Grécke bylinky nesmú chýbať na králíkovi, v koprovke alebo napríklad kulajde.
CESNANEKOVÉ KORENIE (Garlic Pepper)
A keďže sme milovníci cesnaku, v žiadnom jedle nesmie chýbať ani Garlic Pepper. Jedna z najjednoduchších receptúr Davídka, ktorá je ale absolútnou istotou. Toto korenie používame miesto klasického čierneho korenia. Čierne mleté korenia doma ani nemáme. Keď robíme mäso z akejkoľvek svetovej kuchyne, pri restovaní je toto korenie vždy základom. Potom až dochucujeme podľa štýlu. Jeho spotreba je u nás doma naozaj veľká.
Perfektne doplňuje chuť steakov, najmä bravčových. Pripraviť si môžete napríklad Grilovaný steak z krkovičky alebo Sedlácky steak.
Milujeme dusené hovädzie mäso a divinu. Ako základ dávame cesnakové korenie do všetkých rôznych ragú, do mäsa na hubách, čiernom korení, do znojemskej, tokáňa a tak ďalej.
Snáď všetci majú radi rezne. Minimálne na Vianoce :-) Každý chce mať rezeň na povrchu chrumkavý, vo vnútri šťavnatý a skvelo dochutený. My sme toho dosiahli naložením mäsa práve do Garlicu. Okrem klasického rezňa dochutí perfektne napríklad aj pravý Cordon Bleu.
Toto korenie tvorí základ našich ďalších obľúbených príloh – fazuliek na slanine a zeleninových hranoliek.
Môj muž je preborník na nátierky. V rukáve má celú škálu vychytaných receptov. Naše guilty pleasure je nátierka z pečeného mäsa. Keď doma ostane pečienka, voľba je jasná.
Našou ďalšou láskou je POMARANČOVÉ KORENIE (Orange Pepper).
Nechutná extra po pomarančoch, ale je svieže, chuťovo vyvážené a steaky s ním chutia proste orgasmicky.
Vyskúšajte Kačacie prsia na pomarančovom korení s malinovou omáčkou a červeným korením, Špízy dvoch farieb, Losos na fenikli s citrónovou omáčkou alebo napríklad Grilovaný steak na pomarančovom korení.
A pokiaľ by som mala vyzdvihnúť poslednú zmes, bez ktorej by som si nedokázala predstaviť varenie, budú to VEGE - RAJČÁTKA.
Táto zmes dokáže vykúzliť z každých obyčajných cestovín, zeleninového pokrmu alebo napríklad šalátu skvost. Obsahuje 70 % sušenej rajčinovej šťavy. Keď to nasypete do panvice, šťava sa rozpustí a máte úžasnú chuť rajčín. Je dochutená cesnakom, bylinkami a čiernym korením a všetko chutí ako vrchol italskej gastronómie :-) Ochutí aj pizzu, rôzne slané pečivo a koláče, zmesi a hlavne cestoviny...
Vykúzlite s nimi delikátne Boloňské cestoviny, perfektne dochutí Guacamole, pizzu alebo Pizza chleba. Ochutíte nimi slané záviny, pizzových slimákov a nátierky. Miláčik s nimi kúzli tuto skvelú nátierku zo sušených rajčín a čiernych olív. Sú výborným pomocníkom na grile, kde ich používame napr. pri príprave Šampiňónov plnených nivou a rajčinami. A nesmejú chýbať u ochucovania rajčinových polievok a omáčok. Mrknite na recepty Rajčinová polievka s ryžou a Rajčinová omáčka s vareným hovädzím mäsom a domácim kysnutým knedlíkom.
Okrem týchto zamilovaných zmesí musím ešte vypichnúť dve jednodruhovky, ktoré ma veľmi bavia a bez ktorých si neviem predstaviť hlavne raňajky.
Je to SEZAMOVÉ SEMIENKO ČIERNE a ČIERNA HORČICA.