Každému z nás sa pri práci v našej firme zmenil nejakým spôsobom život. Väčšine tak, že si varenie bez Davídkova koření už nedokáže ani predstaviť. Keď sa stane, že prídeme niekam na chatu a uvedomíme si, že sme zabudli naše obľúbené zmesi, je to koniec sveta. Ako by som si zabudla doma kvalitný zelený čaj a muž kávu. Keď prídeme na návštevu a nájdeme tam nejaké nevoňavé korenie zo supermarketu, vytreštíme oči a hneď dopĺňame zásoby. Keď raz ochutnáš Davídkovo koření, už nemôžeš inak. Je to závislosť :-) Preto, ak chce nejaký obchodný partner alebo kamarát odporúčanie na to najlepšie korenie, nikdy sa nedostanem pod 20 kúskov, pretože všetky jednoducho milujem :D Ak by som si však musela vybrať pár tých najdôležitejších, ktoré sú v našej kuchyni must-have, sú to rozhodne tieto:
Moja absolútna láska. Cesnak a k tomu troška kôpru, čierneho korenia a kurkumy. Vďaka nim vonia každé jedlo tak, ako by ste použili domácu úrodu cesnaku, ale doladia ho ešte ďalším korením. Grécke bylinky boli stvorené predovšetkým na tzatziky, ale ja si bez nich nedokážem predstaviť žiadny šalát, dresing, nátierku či cestoviny... aj keď na pokrm používam iné korenie, skoro vždy tam musím dať aspoň trochu Gréckych byliniek :-)
Posypem si týmito bylinkami domáci chlebík s lučinou a na vrch si dávam tuniaka, lososa, paradajky, čerstvé bylinky, varené vajíčka... Obzvlášť dobre sa vynímajú v tejto lososovej nátierke.
Každá rodina má svoje obľúbené prílohy. U nás to sú jednoznačne tieto cesnakové zemiaky. Nikto z nás nie je milovníkom zemiakov, ale v tejto úprave na nich nedáme dopustiť.
Grécke bylinky nesmú chýbať pri príprave králika, v kôprovke alebo napríklad v kulajde.
CESNANEKOVÉ KORENIE (Garlic Pepper)
A keďže sme milovníci cesnaku, v žiadnom jedle nesmie chýbať ani Garlic Pepper. Jedna z najjednoduchších receptúr Davídka, ktorá je ale absolútnou istotou. Toto korenie používame namiesto klasického čierneho korenia. Čierne mleté korenie doma ani nemáme. Keď robíme mäso z akejkoľvek svetovej kuchyne, predstavuje toto korenie vždy základ. Potom až dochucujeme podľa štýlu. Jeho spotreba je u nás doma naozaj veľká.
Perfektne dopĺňa chuť steakov, najmä bravčových. Pripraviť si môžete napríklad Grilovaný steak z krkovičky alebo Sedliacky steak.
Milujeme dusené hovädzie mäso a divinu. Ako základ dávame cesnakové korenie do všetkých rôznych ragú, do mäsa na hubách, čiernom korení, do znojemskej, tokáňa a tak ďalej.
Snáď každý človek má rád rezne. Minimálne na Vianoce či v nedeľu na obed :-) Každý chce mať rezeň na povrchu chrumkavý, vo vnútri šťavnatý a skvelo dochutený. My sme to dosiahli naložením mäsa práve do Garlicu. Okrem klasického rezňa dochutí perfektne napríklad aj pravý Cordon Bleu.
Toto korenie tvorí základ našich ďalších obľúbených príloh – fazuliek na slanine a zeleninových hranolčekov.
Môj muž je expert na nátierky. V rukáve má celú škálu vychytaných receptov. Naše guilty pleasure je nátierka z pečeného mäsa. Keď doma ostane pečienka, voľba je jasná.
Našou ďalšou láskou je POMARANČOVÉ KORENIE (Orange Pepper).
Nechutí extra pomarančovo, je však svieže, chuťovo vyvážené a steaky s ním chutia jednoducho orgazmicky.
Vyskúšajte Kačacie prsia na pomarančovom korení s malinovou omáčkou a červeným korením, Špízy dvoch farieb, Losos na fenikli s citrónovou omáčkou alebo napríklad Grilovaný steak na pomarančovom korení.
A ak by som mala vyzdvihnúť poslednú zmes, bez ktorej by som si nedokázala predstaviť varenie, budú to VEGE - RAJČÁTKA.
Táto zmes dokáže vykúzliť z každých obyčajných cestovín, zeleninového pokrmu alebo napríklad šalátu skvost. Obsahuje 70 % sušenej paradajkovej šťavy. Keď ho nasypete na panvicu, šťava sa rozpustí a vy tak dosiahnete úžasnú chuť paradajok. Je dochutená cesnakom, bylinkami a čiernym korením a všetko spolu chutí ako vrchol talianskej gastronómie :-) Dochutí aj pizzu, rôzne slané pečivo a koláče, zmesi a hlavne cestoviny...
Vykúzlite vďaka nim delikátne Boloňské cestoviny, perfektne dochutí Guacamole, pizzu alebo Pizza chleba. Ochutíte nimi slané záviny, pizzových slimákov a nátierky. Miláčik s nimi kúzli tuto skvelú nátierku zo sušených rajčín a čiernych olív. Sú výborným pomocníkom pri grilovaní, kde ich používame napr. pri príprave Šampiňónov plnených nivou a rajčinami. Nesmú chýbať ani pri dochucovaní paradajkových polievok či omáčok. Mrknite na recepty Rajčinová polievka s ryžou a Rajčinová omáčka s vareným hovädzím mäsom a domácim kysnutým knedlíkom.
Okrem týchto obľúbených zmesí musím ešte vypichnúť dve jednodruhovky, ktoré mám veľmi rada, Ide o SEZAMOVÉ SEMIENKO ČIERNE a ČIERNA HORČICA.